Dömsöd Nagyközség hivatalos oldala

Átadó után

Dr. Székely Zsigmond Egészségügyi központ ünnepélyes átadása

Kedves Dömsödi Polgárok!
 
Túl vagyunk a Dr. Székely Zsigmond Egészségügyi központ ünnepélyes átadásán, így - igaz, hogy csak pár órára - felszabadultan ültem le a klaviatúra mellé, hogy néhány dologról tájékoztassam Önöket!
 
Engedjék meg, hogy ezúton is köszönetet mondjak MINDENKINEK, aki bármely csekély módon is segítette a beruházásunk megvalósítását! Most szándékosan nem írok neveket, hiszen nagyon hosszú lista keletkezne, és méltatlan dolog lenne, ha valakit kifelejtenék a felsorolásból! Az új intézményünkkel van még munka bőven, hiszen a használatbavételi és a működési engedélyek megszerzésén túl, az épületet be is kell rendezni! Ez a következő hetek feladata lesz. A megnyitón elmondtam, hogy a két háziorvosi körzet, a gyermekorvosok, a fogorvos és a védőnők költözését maximálisan összehangoljuk, hogy a betegellátásban semmiféle zökkenő ne legyen! Természetesen, minden változásról tájékoztatni fogjuk lakosságunkat!
 
A szúnyoggyérítésről! Azt látom, hogy mostanában szenvedélyes vita alakult ki a különböző facebook csoportokban a szúnyoginvázióval kapcsolatban! Nagyon sok megközelítést olvashatunk a probléma orvoslására, amelyekben bizony vannak részigazságok, de valódi megoldást nem nyújtanak! Előre bocsátom, hogy nem vagyok a gyérítés szakértője, de valószínű, hogy a munkámnál fogva jobban mögélátok dolgoknak, mint sokan mások! Ami az egész védekezés alapja, hogy a gyérítést csak társtelepülésekkel együtt érdemes végeztetni, mivel hiába lenne nálunk 3 naponta irtás, néhány óra múlva itt lennének az “import” szúnyogok! Pontosan ezért alakítottunk már több, mint tíz éve, erre a konkrét célra társulást, 16 település bevonásával! Minden évben Szigetszentmiklós gesztori szerepével, a közbeszerzés lefolytatása után folyt a vegyszerezés az érintett településeken. Eddig többé-kevésbé működött a gyérítés, főleg az után, hogy az állam is szerepet vállalt egy-egy alkalommal! Idén a problémát az jelentette, hogy a közbeszerzés után derült ki, hogy a légi permetezés engedélyezett lett, így elölről kellett kezdeni a szolgáltató kiválasztását! Magam is úgy gondolom, hogy igazán a biológiai gyérítésnek van jövője. Ebben az esetben viszont valamennyiünknek óriási feladata van! A biológiai eljárásnak az az alapja, hogy megelőzzük a peték lerakását! Mindezt hogyan? Úgy, hogy figyelmet fordítunk arra, hogy az udvarunkban ne legyen egy tenyérnyi vízfelület sem, ahol kikelhetnek a lárvák! Ez csak rajtunk múlik! Még egy idetartozó információ. Önkormányzatunk évek óta a 16 település közül a harmadik, negyedik abban a rangsorban, amely legnagyobb területre rendeli meg a szúnyogirtást!
 
A másik probléma a csőtörések, és a szennyvíz folyások esetei. A legegyszerűbb és leggyorsabb közvetlenül jelezni a hibát a DAKÖV felé, de ha nekünk szólnak, akkor mi azonnal továbbítjuk a szolgáltatóhoz! Így volt ez az elmúlt napokban is, a Szabadság utcai csőtöréssel kapcsolatban is. Csak magam is négyszer beszéltem a cég különböző dolgozóival az ügyben! Az természetes, hogy rangsorolnak a különböző meghibásodások esetén, az érintett településeken. Ezek szerint úgy gondolták, hogy ez a hiba nem igényel azonnali intézkedést! Tehát nem arról volt szó, hogy elengedtük a fülünk mellett a jelzéseket! Sőt! Megköszönöm a jövőben is!
 
Az utakról! Néhány régebbi aszfaltos utcánk kátyuzása most kezdődik. A nem szilárd burkolatú nyaraló-területi utak állapota sok helyen tényleg katasztrofális! Próbáljuk ezeket javítgatni, toldozzuk-foltozzuk, de igazán nagy minőségi javulást ez nem eredményez! Legnagyobb sajnálatomra, ígérni sem tudok, mivel pályázatot ezekre a területekre nem írnak ki, a mi költségvetésünkből pedig csak ennyire telik! Azért a következő hónapokban megpróbálunk ezeknek az utcáknak az állapotán is kicsit javítani! A Nagytanyai út kisajátítása folyik! Az ügymenetet nincs mivel gyorsítanunk!
 
A járvánnyal kapcsolatos feloldásokat már valamennyien nagyon vártuk! Nagyon kérem azokat a Dömsödi Polgárokat, akik még nem oltakoztak, minél előbb regisztráljanak, kérjék az oltást, a maguk és mindnyájunk védelmében!
 
Bencze István

polgármester