Dömsöd Nagyközség hivatalos oldala

Biztonságos Karácsonyt és Szilvesztert!

Biztonságos Karácsonyt és Szilvesztert!

Az év végi ünnepek közeledtével az ajándék- és élelmiszervásárlások miatt a bevásárló- és üzlet-központok környékén megnövekszik a személy- és gépjárműforgalom. Sok bűnöző illetve alkalmi tolvaj is akcióba lendül ilyenkor. Pénztárcák, mobiltelefonok, bankkártyák kerülhetnek ve-szélybe. Az áldozattá válás megelőzése érdekében fordítsanak kiemelt figyelmet értékeikre!

A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság az alábbi tanácsokkal kívánja elősegíteni, hogy a karácsonyi bevásárlások idején ne váljanak bűn-cselekmény áldozatává:

VÉDEKEZÉS A ZSEBLOPÁSOK ELLEN

Védekezés a zseblopások ellen

A zseblopásokat jellemzően zsúfolt helyeken, tömegközlekedési eszközökön, bevásárlóköz-pontokban követik el. Éppen ezért pénzüket, bankkártyájukat, egyéb értékeiket már akkor tegyék biztonságos, nem észrevehető, illetve könnyen hozzáférhető helyre, amikor otthonról elindulnak.

A PIN kódjukat soha ne tartsák a bankkártyájuk mellett. A pénz- és irattárcákat ne a bevásárlóko-csik vagy kosarak tetején tartsák. A hátizsák vagy a nadrág hátsó zsebei sem nyújtanak kellő biztonságot.

Télen a vastagabb felsőruházat miatt kevésbé érezhető, ha valaki belenyúl a zsebükbe. Ha mégis megtörtént a lopás, hívjanak segítséget, értesítsék a rendőrséget!

GÉPJÁRMŰFELTÖRÉSEK MEGELŐZÉSE

Gépjárműfeltörések megelőzése

A parkolás után ellenőrizzék, hogy maradt-e a gépkocsi utasterében, látható helyen értékes va-gyontárgy, műszaki cikk, korábban megvásárolt ajándék.

A parkolóban – mielőtt magára hagynák a gép-kocsit – ne pakoljanak a csomagtartójába, mivel ezt a tolvajok kifigyelhetik.

A kézitáskát és pénztárcájukat mindig vigyék magukkal. A jármű ajtajait ne felejtsék el bezár-ni! Kiszállást követően az ablakok legyenek fel-húzva, és még akkor is zárják le autójukat, ha csak rövid időre hagyják el azt.

Amennyiben észlelték, hogy feltörték kocsijukat, ne nyúljanak semmihez, hiszen a bejelentést kö-vetően a gépkocsit és annak környezetét a rend-őrség vizsgálni fogja.

INTERNETES VÁSÁRLÁS VESZÉLYEI

Internetes vásárlás veszélyei

A webshopokban a kereskedők az új termékeket jellemzően számlával, jótállással árulják, míg az apróhirdetési portálokon sok esetben használt termékeket hirdetnek, számla és jótállás nélkül. Ezért az áruk alacsonyabb, de az ezzel járó eset-leges kockázatot ajánlott szem előtt tartani.

Az online vásárlás legnagyobb kérdése, és egyben veszélye, hogy a megrendelő megkapja-e a pénzéért a kiválasztott árut.

Az előre utalás lehetőségét csak a hivatalos webshopoknál válasszák. Egyéb esetekben lehetőség szerint csak utánvéttel, vagy személyesen vásároljanak, mely kiemelten fontos ez az apróhirdetésekben megjelenő árucikkek tekintetében.

A további veszélyek elkerülése érdekében lényeges, hogy online fizetés esetén csak bank által működtetett, biztonságos oldalon adják meg a kártyaadatokat. Több bank is működtet ilyet, a kereskedő döntése, hogy melyikkel köt szerződést. Az eladó ekkor nem kerül kapcsolatba az adatokkal, hanem átirányítja a potenciális vásárlókat egy bank által működtetett oldalra és a kártyaadatok ott kerülnek feldolgozásra.

Mindig ellenőrizzék, hogy az oldal rendelkezik-e tanúsítvánnyal, ugyanis ennek megléte garantálja, hogy az oldalt tényleg a bank üzemelteti, illetve, hogy a kapcsolat megfelelően titkosított. A bankkártyaadatokat soha ne adják meg e-mailben vagy más, nem banki űrlapon keresztül!

Az internetes vásárlások veszélyeiről szóló infografikát itt tudja megtekinteni
Hat tanács a biztonságos internetes vásárláshoz

PIROTECHNIKAI ESZKÖZÖK VESZÉLYEI

Pirotechnikai eszközök veszélyei

Szilveszter estéje az egyetlen olyan időszak, amikor engedéllyel használhatók különböző pirotechnikai eszközök. Feltehetően 2021. évben is lehetővé válik az engedéllyel történő használat.

A balesetek elkerülése érdekében csak működési engedéllyel rendelkező üzletből, legális árusítóhelyről vásároljanak pirotechnikai eszközt. Csak olyan terméket válasszanak, amelynek van magyar nyelvű használati utasítása, és nem járt le a szavatossági ideje. Fontos, hogy az eszközt megfelelő körülmények között tárolják, majd felhasználáskor tartsák be a használati és kezelési útmutatóban foglaltakat.

A tűzijátékokat gyermekek elől elzárva tárolják, a csak szilveszterkor használható eszközök működtetésével várják meg az előírt időszakot.

Soha ne működtessenek sérült tűzijátékot. A használati utasításban leírt védőtávolságot és rögzítési módot mindig tartsák be, indításkor ne hajoljanak az eszköz fölé. Csak szabadban működtessenek tűzijátékot. Azokat ne irányítsák emberek, gépkocsik, épületek felé.

Rakétát se indítsanak olyan helyről, ahol például faág, vagy villanyvezeték áll az útjában. Erős szélben a pirotechnikai eszközök felhasználását halasszák el.

Egy tűzijáték csak egyszer működtethető. Ha nem indult be ne próbálják újra meggyújtani, mindig várjanak pár percet a megközelítésével. A tűzijátékokat megbontani, átalakítani és azokat kézből működtetni nem szabad!

Előzzük meg közösen a bűncselekményeket! Ne adjanak esélyt a tolvajoknak!

A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya a Nemzeti Bűnmegelőzési Stratégia beavatkozási területeivel összhangban több szakterületen látta el feladatait 2021 évben. Kiemelt jelentőséget kapott a

  • CSALÁD-, ÉS GYERMEKVÉDELEM
  • ÁLDOZATVÉDELEM
  • EMBERKERESKEDELEM
  • MEGELŐZŐ VAGYONVÉDELEM
  • KÁBÍTÓSZER PREVENCIÓ
  • KIBERBIZTONSÁG
  • TERMÉSZET ÉS KÖRNYEZETVÉDELEM

2022 évben is fogadják meg leendő tanácsainkat! Tegyünk együtt a biztonságért!

BÁCS-KISKUN MEGYEI RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG
BŰNMEGELŐZÉSI OSZTÁLY