Dömsöd Nagyközség hivatalos oldala

Május 1-jétől a Volánbusz pótolja a kelebiai vonal elővárosi szakaszát is

Május 1-jétől a Volánbusz pótolja a kelebiai vonal elővárosi szakaszát is

A Budapest–Kunszentmiklós-Tass–Kelebia (150-es számú) vasútvonal több évig tartó átépítésének következő menetrendi üteme május 1-jétől lép érvénybe. Ekkortól a teljes vonalon szünetelni fog a vonatforgalom, nem közlekednek vonatok a Keleti pályaudvar és Délegyháza közötti szakaszon sem. A Volánbusz autóbuszai pótolják a Budapest–Kunszentmiklós-Tass–Kelebia vasútvonal Budapest és Délegyháza közötti elővárosi szakaszát, valamint a Délegyháza–Kunszentmiklós és Kelebia közötti térséget is. A közlekedési társaság növeli a kapacitását, több buszt állít forgalomba.

A változások miatt a MÁV–Volán-csoport arra kéri az utasait, hogy előre tájékozódjanak, és tervezzék meg utazásukat!

 

A Budapest–Kunszentmiklós-Tass–Kelebia vasútvonal rekonstrukciós munkálatainak következő ütemeként, május 1-jétől a Budapest és Délegyháza közötti, elővárosi szakaszon is szünetel a vonatközlekedés. Ennek megfelelően, az elővárosi térségben is a Volánbusz regionális autóbuszjáratai veszik át a vasút szerepét – ahogyan az február 1-jétől már a Délegyházától délre eső vonalszakasz esetében is történik.

Május 1-jétől nem közlekednek a továbbiakban a Délegyháza és Kunszentmiklós közötti, valamint a Kecskemét és Kelebia közötti pótlóbuszok, ezek helyett a vasútvonal mentén a meglévő és új helyközi autóbuszjáratok biztosítják az eljutási lehetőségeket.

  • Délegyházáról Budapest, Népliget a gyorsjáratokkal átlagosan körülbelül 40, a Soroksári úton át menőkkel pedig átlagosan kb. 55 perc alatt lesz elérhető. A járatok Budapest és Délegyháza, autóbusz-forduló, illetve Kiskunlacháza, vasútállomás elágazás megállóhelyek között közlekednek a Soroksári úton, a Helsinki úton, Dunaharasztin, Taksonyon és Dunavarsányon át. Munkanapokon jellemzően 60, a délutáni csúcsidőszakban 20, a reggeli csúcsidőszakban 15-20 percenként, míg hétvégén jellemzően 60, a reggeli időszakban 30 percenként indulnak.
  • Dunaharasztiból az M5-ös autópályán és a Soroksári úton át menő járatok együttes közlekedtetésének köszönhetően Budapest, Népliget a település majdnem egészéről egységesen átlagosan nagyjából 25 perc alatt elérhető.
  • Dunavarsányból Budapest, Népliget a gyorsjáratokkal átlagosan körülbelül 35, a Soroksáron át közlekedők járatokkal átlagosan 50 perc alatt, taksonyi indulás esetében pedig a gyorsjáratokkal átlagosan mintegy 35, a Soroksáron át közlekedők járatokkal átlagosan kb. 40 perc alatt érhető el.
  • Kunszentmiklóst érintően a január 31-től bevezetett menetrend kismértékű korrekcióját vezeti be a Volánbusz május 1-jétől.

 

Az elővárosi szakaszon az autóbuszjáratok budapesti végállomása egységesen a Népliget autóbusz-állomás, ahol mind az M3-as metróra, mind pedig az 1-es villamosra biztosítanak átszállási lehetőséget. Az M3-as metró felújításának jelenlegi szakaszában (várhatóan május közepéig), a metrópótló buszok közvetlen elérése érdekében, a munkanap reggeli időszakban a térségből érkező autóbuszok a Nagyvárad tér érintésével közlekednek.

A járatok többségénél alacsonypadlós, nagy kapacitású, szóló vagy csuklós autóbuszok végzik majd a szállítást annak érdekében, hogy lehetőség szerint valamennyi utas számára biztosítani lehessen az ülőhelyen történő utazás lehetőségét.

A 2022. április 30-ával bezárólag megváltott vasúti bérleteket – érvényességi idejük végéig – a menetrend szerint közlekedő autóbuszjáratokon azonos települések közötti utazás céljából elfogadja a Volánbusz.

A közlekedésről részletes információkat, térképeket, településenkénti útvonal-leírásokat a Volánbusz honlapján találnak az utasok: https://www.volanbusz.hu/hu/hirek/hir/38585

A jelenlegi, május elsejéig érvényes közlekedési rend leírása a www.mav.hu/150 oldalon található meg.

Az utasok és a lakosság türelmét és megértését kéri a MÁV-Volán-csoport a felújítás alatt várható kellemetlenségekért!

Üdvözlettel:

Peiper Károly
MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatóság

 

LETÖLTHETŐ TÉRKÉPEK: