Dömsöd Nagyközség hivatalos oldala

Aszfalt és aszfalt

Aszfalt és aszfalt között is lehet különbség, sőt van is! Hogy miért ezzel kezdem a mondandómat? Nos azért, mert sorban kapom a hívásokat, hogy rossz minőségben aszfaltoznak az érintett utcákban. Lyukacsos, szétomlik és különben is túl gyorsan megcsinálták. Kedves olvasók, a mart aszfalt az ilyen. Annak "összeéréséhez" idő kell. Néhány nap, amikor a 35 fokos meleg sem lesz ritka, jelentősen javít az állagán. Egy egy eső is jótékony hatással van rá. A Wesselényi utca már jóval jobban néz ki, mint mondjuk a Magyar utca. Egyébként, a műszaki ellenőr tudja a dolgát, így nem félek a minőségi problémáktól. Azt azért hangsúlyozom, hogy ez nem meleg aszfalt, amelynek az ára ötszöröse a mostaninak. Nekünk csak tizenötmillió forintunk volt a hét utca rendbetételére, nem pedig százmillió!
Azért más problémákkal is szembe kellett néznünk. Az szinte elhanyagolható tényező, hogy néhányan csak a választási év miatt gondolják azt, hogy ezért aszfaltozunk. Pedig tőlünk független tényezők alakították úgy az életünket, hogy idén párhuzamosan folyik a vízminőség javító projekt, a parti sáv csatornázása és az aszfaltozás. Ha belegondolok, magam sem tudtam volna jobb kampányprogramot összeállítani magam és képviselő társaim részére! Az aszfaltozás forrása a vízművünk átadásából származik, és erősen belejátszik ebbe a konszolidációnk is. Az elmúlt években sem, és sajnos jövőre sem jutunk hozzá olyan összeghez, ebben a nagyságrendben, amelyet így, szabadon használhatnánk fel. Néhány helyen felmerült az ott lakókban, hogy miért nem aszfaltozzák le a kapubejárókat? Ez nincs benne a szerződésünkben, más aszfaltozás idején sem volt ez gyakorlat. Kérem, jelezzék az ingatlan tulajdonosok, ha az aszfaltozás után csapadékvíz elvezetési gondot látnak.
Csak remélni tudom, hogy az érintett utcákban lakók örülnek a változásnak, ingatlanuk értéke növekedésének, életminőségük jelentős javulásának. És itt most valami fontos dologról még beszélnem kell. A portalanított utak egyértelmű pozitív hozadéka mellett számolnunk kell a forgalmi változásokkal! Bár rövid, keskeny utcákról van szó, azért figyeljünk arra, hogy az autósok egy kicsit jobban oda fognak lépni a gázra. Kedves autósok! Ez a kicsit jobban tényleg csak kicsit legyen! Az ötven kilométeres korlát betartása itt nem elég!!!! Van az úgynevezett relatív gyorshajtás, amely ezeken az utcákon lényegesen kevesebb!!!! Tegnap 20 kilométeres sebességgel gurultam végig a Wesselényi utcán. Nem tartott az egész húsz másodpercnél tovább. Érdemes ennél jobban sietni???
Még valamit a most felújított utcák lakóinak. Ezek az utcák régi, falusi, földes utcák voltak, ahol nagy ritkán döcögött el egy autó. Most sem lesznek sokkal többen, de már nem döcögnek. Ezért aztán át kell gondolni a szülőknek, hogy kiengedik e a gyermeküket, mondjuk focizni az utcára. Én is ott nőttem fel - tudjuk, más világ volt. Az unokámat én is kiengedem a Bodrog közbe focizni, de ha aszfaltos lenne, akkor oda többé nem engedném! Csak kérdezem ez a civilizáció rákfenéje? Úgy gondolom, hogy nem az a megoldás, hogy néhány esztelen autós miatt ne adjuk meg a többieknek a normális közlekedés lehetőségét!
Gondolataimat azzal zárom, hogy jó lett volna, ha arról tudok beszámolni, hogy Dömsödön az utolsó utca is aszfaltozásra került! Sajnos, arra még várnunk kell!
Bencze István

Hozzászólások

Ma már a Kiss utcából is jöttek minőséget kifogásoló telefonok. Ezzel nem is lenne baj, de tíz perccel az aszfaltozás megkezdése után talán még nem kéne! Mindenkit arra kérek, hogy várjuk meg a végeredményt, az utca elkészültét, és csak utána kérjünk bármit is számon. Ja! Még valami, továbbra se felejtsük el, hogy ez MART aszfalt, ez soha nem lesz olyan, mint a hagyományos meleg aszfalt.

A Közép-Duna vízi turizmusának komplex fejlesztése a Széchenyi 2020 program keretében