Dömsöd Nagyközség hivatalos oldala

Járványügyi tájékoztató - szept.28.

Kedves Dömsödi Polgárok!

A veszélyhelyzet idején szinte napról napra tájékoztattam Önöket a járványhelyzet legfrissebb híreiről. Nem csak a védekezéssel kapcsolatos döntéseimről, de a fertőzöttek pillanatnyi számáról is rendszeresen beszámoltam! Egészen addig így volt ez, amíg a Kormány fel nem oldotta a veszélyhelyzetet, és ezzel együtt elfogyott a pandémiával kapcsolatos mondanivalóm. Azért fogyott el, mivel nagyszerűen védekeztünk, mindent megtettünk annak érdekében, hogy nagyközségünkben ne alakuljon ki olyan fertőző góc, amely esetleg kezelhetetlenné válik!

Az utóbbi hetekben viszont jelentősen megszaporodott a fertőzöttek száma országosan is, és helyben is ! Hosszú idő után most találkoztunk először olyan, bizonyítottan fertőzött személyekkel, akik közöttünk élnek, részei a mindennapjainknak!

Bármennyire is nem tetszik, nyakig benne vagyunk a koronavírus járvány második hullámában! Ez a tény aztán arra ösztönöz, hogy ismét jelentkezzek a legfrissebb hírekkel, egészségünket óvó rendelkezésekkel! Annyi lesz a változás az előzőekhez képest, hogy időről időre egy rövid kis videó formájában tájékoztatom majd Önöket! Mondhatnák, a polgármester is halad a korral, és a népszerű online kommunikációt is választja! Nos, az igazsághoz tartozik, hogy nem nekem jutott eszembe, hanem a fiatal kollégák és a kommunikációs bizottság tagjai beszéltek rá a videó elkészítésére! Csak remélni tudom, hogy ez a teljesen új variációs lehetőség is eléri célját, és ezzel is hozzájárulunk a járvány megfékezéséhez!

A mai tájékoztatóban beszélnem kell arról a volt orvosról, aki a hét közepén hívott fel azzal, hogy egy nagyon fontos dologra hívja fel a figyelmemet. Elmondása szerint jó néhány üzlet bejáratánál észlelt rovarfüggönyt, amelyeket elkerülhetetlenül minden vevő megfog befelé és kifelé menet is! Így aztán a vírus terjedésének melegágyává válnak ezek, az egyébként hasznos függönyök! Öt üzletben jártam, ahol elmondtam a doktor úr intelmét. Egy órával később négy helyen le is vették az ajtókról a jelzett fertőzést elősegítő eszközt! Köszönöm szépen! Ezekben az üzletekben egyértelműen figyelnek a vevőikre és a saját dolgozóikra is!  Megmondom őszintén, ez az egyszerű veszélyforrás előtte nekem sem jutott eszembe, hogy mit is  okozhat!

Úgy gondolom, hogy mára mindenki előtt egyértelművé vált, hogy a járvány ebben a fázisában még inkább oda kell figyelnünk a fertőzés megelőzését szolgáló előírásokra! Fegyelmezetten tartsuk be azokat az utasításokat, amelyeket a védekezés kapcsán előírtak számunkra! Így nagyon fontos a szájmaszk szakszerű viselete, takarja a szájunkat és az orrunkat is! Továbbra is a védekezésünk fontos része a folyamatos kézfertőtlenítés, kézmosás! És az előírt távolságtartás betartásával is komoly lépéseket tehetünk a fertőzés elkerüléséért!

Kezdetnek most ennyi! A szlogen nem változott! Vigyázzunk egymásra, vigyázzunk magunkra!

Köszönöm szépen megtisztelő figyelmüket!

Bencze István polgármester