Dömsöd Nagyközség hivatalos oldala

Határtalanul

közlekedésbiztonsági nap - szimulátor, élményautó

A maga nemében egyedülálló sport eseményt szeretnénk Önöknek bemutatni, amely az Európai Együttműködés Csoportosulása által létrehozott  sport területén elindított európai területi (INTERREG) együttműködési projekt.

Az alapprogram célja határokon átnyúló problémák megoldása és a különböző területekben rejlő lehetőségek együttes kiaknázása. Noha elsősorban kohéziós politikai eszközt szolgál, számunkra  ennél mégis többet jelent.

Kányádi Sándor szavaival:
 "Én nem határon túli magyar vagyok, hanem határtalanul magyar"

Valami ilyesmi történik most itt amikor két nagy múltú és sikeres autocross egyesület közös együttműködésével egy vezetéstechnikai és versenytechnikai képzésen vehettek részt az ipolysági és  dömsödi felső tagozatos fiatalok. A programban kiemelt figyelmet fordítanak a hátrányos helyzetű gyerekek bevonására is. A két egyesület az ipolysági TBA Racing valamint a dömsödi  M&B Autó és Motor Sportegyesület. Ők közösen négy olyan sport rendezvényt  szerveznek amelyek határon átnyúló együttműködési formában valósulnak  meg az ipolysági, és  a dömsödi  gyerekek bevonásával a biztonságos közlekedés elsajátításáért, és az  autóversenysport népszerűsítéséért.

INTERREG Project - Dömsöd autocross

A projektrendezvények összesen 30 ipolysági és 30 dömsödi iskolát látogató fiatalnak kínálnak lehetőséget arra, hogy professzionális sporteszközöket kihasználva fejleszthessék készségeiket. Az első rendezvényre 2020. augusztus 19-én került sor Ipolyságon. A második rendezvény pár nap elteltével, augusztus 22-én valósult meg Dömsödön.  Az alkalmakon elméleti és gyakorlati oktatásra, valamint közúti és versenypályai szakaszokon való gyakorlásra egyaránt sor kerül. Ezt követően 2020. október 17-én Ipolyságon és 2020.október 18-án Dömsödön kerül megrendezésre a speciális iskolások és hátrányos helyzetűek közlekedés biztonsági napja, ahol  a két csapat szimulátorozással és élményautózással készült.

A TBA Racing egy 1997-ben alakult sportcsapat. Az eleinte amatőr, lelkes autósport kedvelő fiatalok társulatából álló csapat 20 év alatt az egyik vezető közép-európai versenycsapattá nőtte ki magát.Tagjai többszörös magyar, szlovák és közép-európai bajnoki címekkel büszkélkedhetnek autocrossban, gokartban valamint maratoni tereprallyban. A dömsödi M&B Autó és Motor SE pedig18 éves fennállása óta 15 bajnoki címet tudhat magáénak. A csapat nem csak a versenyzésre koncentrál, fontos feladatának érzi a fiatal versenyzők támogatását is.  A projekt vezetői Baráti Tamás jr. és Zsiba Mihály .A két csapat több éve fennálló ismeretségének köszönhetően közös cél az utánpótlás nevelés, valamint  kapcsolat kiépítése az elszakított országrészeken élő magyar fiatalok között.

Köszönjük szépen a szervezőknek a lehetőséget és a szándékot amellyel a testvéri kapcsolatokat ápolják!

A fotókat készítette: Kapusník Csaba, reflex24

A Közép-Duna vízi turizmusának komplex fejlesztése a Széchenyi 2020 program keretében