Dömsöd Nagyközség hivatalos oldala

VIGYÁZAT! - Csalók a VINTED-en!

vinted

Internetes csalók vadászmezőjévé vált a Vinted.hu!  Az utóbbi időben egyre több Vinted ( webáruház, online piactér ) felhasználót vertek át csalók, akik megszerezve bankkártyáik adatait jelentős összeggel károsították a sértetteket.

Hogy történik a csalás?

A felhasználó kap egy hivatalosnak tűnő e-mailt a vinted.hu oldaltól, amelyet már a csalók generáltak.  Ebben az e-mailben megadnak egy linket, ami rövid ideig érhető el. A linken egy hivatalosnak tűnő oldal jelenik meg, ahol a fizetési módot kell kiválasztani. Az e-mailben részletes lépések vannak megjelölve, utánozva a Vinted logóját, betűtípusát és az egész dizájnt. Az oldalon ki kell választani a bankot és megadni a bankkártya adatait.  Innen a valódi bank tökéletesen klónozott bejelentkező oldala jelenik meg, ahová a felhasználónak be kell jelentkeznie. Itt a felhasználótól elkérik a bejelentkező adatokat, beíratják vele a banktól kapott bejelentkező SMS kódokat. A csalók innentől már átveszik a felhasználó bankszámlája feletti rendelkezési jogot és a felhasználó bankszámlájáról pénzt emelnek le, akár a rendelkezésre álló teljes összeget.

Amennyiben valahol megadta a bankkártya adatait (pl. egy rosszindulatú e-mailen keresztül, egy Vinteden küldött üzenetben vagy egy Vinteden történt üzenetváltást követően SMS-ben) és pénzt tulajdonítottak el a bankszámlájáról, akkor tegye a következőket:

  • Azonnal értesítse a rendőrséget és magyarázza el, hol, mikor és mi történt!
  • Korlátozza a netbank szolgáltatásokat a bankja által meghatározott adathalász megkeresések kezelésére vonatkozó instrukciók alapján!
  • Tiltsa le azt a bankkártyáját, amelyiknek megadta az adatait!
  • Ha tudja, vegye fel a kapcsolatot a bankszámláját megterhelő (kedvezményezett) bankkal! Lehet, hogy ők is tudnak segíteni.

Továbbítsa a rosszindulatú e-mailt a Vintednek a phishing@vinted.com címre, valamint hívja fel ismerősei figyelmét erre a csalásra!