Dömsöd Nagyközség hivatalos oldala

HŐSÉGRIADÓ!

hőségriadó

Tájkoztatjuk a Tisztelt Lakosságot, hogy az országos tisztifőorvos az ország egész területére vonatkozóan 2021. június 19. (szombat) 00:00 órától - 2021. június 22. (kedd) 24:00 óráig II. fokú hőségriasztást rendelt el.

A tartósan magas hőmérséklet elsősorban a szív- és érrendszeri betegségben szenvedőket, a keringési panaszokkal élőket és az idős korosztáyt viselheti meg. A meleg tüneteként Jelentkezhet szédülés fejfájás. Ilyn esetben lehetőleg kerülni kell a fokozott fizikai megterhelést. Jelentkezhetnek még vérnyomás problémák, esetleg fáradékonyság, kialvatlanság-érzés. A meleg időben csökken a koncentráló képesség, a szellemi- és fizikai munkavégző képesség.

Kérünk mindenkit, hogy figyeljenek embertársaikra, türelmesebben és óvatosabban közlekedjenek!

 

Hőhullámok élettani hatásai

A hőhullámok alatt nemcsak a gyerekek és az idősek vannak kitéve a hőségnek, hanem a munkaképes felnőtt lakosság is. A forróság jelentős élettani és gazdasági kihívásokkal jár. Az egyre melegebb éjszakákon sokan nem tudnak eleget aludni, így a munkanapokat eleve legyengült szervezettel kezdik. A hűtött helyiségekben is magas páratartalom alakulhat ki, amely szintén fokozza a fáradékonyságot. A tompuló reflexek miatt a munkát végzők hatékonysága alacsony, és nő a balesetek bekövetkeztének esélye is. A közlekedés résztvevőitől is lassabb reagálás várható el. Érdemes nagyobb követési távolságot tartani, a gyalogosokra jobban ügyelni. A megnövekedett ivóvíz- és áramfogyasztás miatt a szolgáltatóknak jelentkeznek többletfeladatai. A melegre érzékenyebb gyerekek, idősek, betegek fokozottabb odafigyelést igényelnek. Velük azoknak kell törődni, akik maguk is nehezebben viselik a túlságosan meleg időjárást.

 

 A magas hőmérsékletek elleni védekezés céljából az Országos Környezetegészségügyi Intézet és az Országos Tisztifőorvosi Hivatal 2005-ben létrehozott egy hőség-előrejelző rendszert. A magyarországi viszonyokra érvényes hőhullám meghatározás eszerint: legalább három egymást követő napon a napi középhőmérséklet az Országos Meteorológiai Szolgálat időjárás előrejelzése alapján meghaladja a 25 C̊-ot (max. 35-37 C̊). A hőhullámok káros hatásainak csökkentése, illetve megelőzése érdekében kialakult a háromfokozatú hőségriasztás. Fokozatai a hőmérsékleti küszöbérték meghaladásának szintjeitől és az előre jelzett időtartamtól függnek.

 

A hőségriasztás fokozatai, teendői és elrendelése

  1. fokozat (Tájékoztatási fokozat)

Kritériuma: az előrejelzések szerint a napi középhőmérséklet legalább 1 napig meghaladja a 25 C̊-ot.

Teendők: Az ÁNTSZ-nak jelent feladatot. Saját belső rendszerén keresztül információkkal látja el regionális és kistérségi intézeteit. Az önkormányzatok saját döntésük alapján tájékozatják a lakosságot a helyi rádión, kábeltévén, újságon, valamint a forgalmas helyeken kihelyezett hirdetmények útján.

  1. Fokozat: (1. fokú riasztás)

Kritériuma: az előrejelzések szerint a napi középhőmérséklet legalább 3 napig meghaladja a 25 C̊-ot.

Teendők: Az országos tisztifőorvos az ÁNTSZ intézményi hálózatán keresztül értesíti az egészségügyi intézményeket, a mentőszolgálatot, az alapellátó háziorvosi, védőnői szolgálatokat és az önkormányzatokat a hőségriadó időtartamáról, fokozatáról. Az önkormányzatok feladata saját (elsősorban szociális ellátó) intézményrendszerének értesítése, a lakosság figyelmeztetése az egészséget érintő megelőző intézkedések megtételére.

  1. Fokozat: (2. fokú riasztás)

Kritériuma: az előrejelzések szerint a napi középhőmérséklet legalább 3 napig meghaladja a 27 C̊-ot.

Teendők: A 2. fokozatnál megtett intézkedések betartásának ellenőrzése. A média és az önkormányzatok útján a lakosság általános tájékoztatása. Az egészségügyi ellátó intézmények, szociális otthonok, karitatív intézmények, bölcsődék, óvodák, napközi otthonok, nyári táborok kiértesítése, a védelmet szolgáló intézkedések bevezetése.

 

Alapvető feladatok:

  • A lakosság tájékoztatása.
  • Közintézményekben a hőségriadó tervek bevezetése.
  • Légkondicionált vagy hűvös közintézmények igénybe vételi lehetőségének közzététele, azok megnyitása.
  • A vezetékes közüzemi vízszolgáltatás biztosítása, az esetleges helyi vízkorlátozások (pl. locsolási tilalom) elrendelése.
  • Villamos áramszolgáltatás zavartalanságának biztosítása a fogyasztók fontossági sorrendjében.
  • Ivóvíz biztosítása (nem kizárólag térítésmentesen) a nagy forgalmú közterületeken.
  • Hajléktalanokkal való törődés, ivóvíz biztosítása.
  • Közlekedők tájékoztatása, a közlekedés szükség szerinti korlátozása, forgalomirányítás biztosítása.
  • Gyakoribb locsolás a reggeli és esti órákban (közutak, parkok)