Dömsöd Nagyközség hivatalos oldala

MÁV START és VOLÁNBUSZ közlekedési lehetőségek 2022. február 1-től

MÁV-START - VOLÁNBUSZ közös tájékoztató

Tájékoztatjuk, hogy a 150-es számú Budapest-Kunszentmiklós-Tass-Kelebia vasútvonal tervezetten 2022. február 1-jén induló rekonstrukciós munkálatainak elvégzéséhez szükséges teljes kizárással járó vágányzár ideje alatt Délegyháza és Kelebia között a személyszállító vonatok pályaépítés miatt nem közlekednek. A vasúti kapacitás kieső szakaszában a város kiszolgálását a VOLÁNBUSZ Zrt. menetrend szerinti helyközi autóbuszjáratai és a vonatpótló autóbuszok együttesen biztosítják.

Az utaskiszolgálás minél gördülékenyebb átállása érdekében az új közlekedési rend bevezetését 1 nappal a vágányzár kezdete előtt, 2022. január 31-től tervezzük, melynek rendszerét a településünket érintően az alábbiakban ismertetjük. Szeretnénk felhívni szíves figyelmüket, hogy a VOLÁNBUSZ Zrt. által menetrend szerinti helyköziként közlekedtetett járataitól eltérően a vonatpótló autóbuszok csak a vágányzár tényleges kezdetétől, február 1-től közlekednek, mivel január 31-én a vasúti kiszolgálás még biztosított lesz (leszámítva azon vonatpótló autóbuszokat, amelyek január 31-én késő este már elindulnak, mivel ezek közlekedési ideje már a február 1-i napba is beleesik).

1. VASÚTI ÉS VONATPÓTLÓ AUTÓBUSZOS ELJUTÁSI LEHETŐSÉGEK

A VOLÁNBUSZ Zrt. járatairól Kunszentmiklóson átszállva Budapest-Keleti-Délegyháza vasútállomás között vonat, Délegyháza - Kunszentmiklós-Tass állomások között MÁV-START Zrt. megrendelésű vonatpótló autóbusz közlekedik.

Elővárosi közlekedés Budapest-Keleti - Kunszentmiklós között

A vonatok közlekedése:

 • A Keleti pályaudvarról Délegyházára naponta minden állomáson és megállóhelyen megálló S25-ös jelzésű személyvonatok indulnak 4:34, 6:25-kor, és 7:20-tól 23:20-ig óránként.
 • Munkanapokon 5:57-kor Z25-ös jelzésű zónázó vonat indul, amely Ferencváros és Pesterzsébet állomáson áll meg.
 • Munkanapokon 13:57-től 17:57-ig óránként G25-ös jelzésű sűrítő gyorsított vonatok indulnak, amelyek Soroksári út és Soroksár állomásokon nem állnak meg.

A vonatpótló autóbuszok közlekedése:

 • Délegyháza és Kunszentmiklós, Kálvin tér között pótlóbuszok közlekednek, melyek Délegyházán a vonatokhoz csatlakoznak 5 perces átszállási idővel. A pótlóbuszok Délegyházáról elindulva, Kiskunlacháza településközpont, Dömsöd településközpont és Kunszentmiklós-Tass vasútállomás érintése után Kunszentmiklós, Kálvin térig közlekednek, ahol a városközpontban a Volánbusz járatai is megállnak. A pótlóbuszok mindig a csatlakozó vonatok viszonylatjelzésével közlekednek.

Elővárosi közlekedés vonattal, illetve pótlóbusszal a főváros felé utazva:

A vonatok közlekedése:

 • Délegyházáról a Keleti pályaudvarra, naponta minden állomáson és megállóhelyen megálló S25-ös jelzésű személyvonatok indulnak 3:44, 4:42, 5:29-kor és 6:48-tól 21:48-ig óránként.
 • A munkanapi csúcsidőszakokban a Budapestre való eljutást segítik a 4:55-kor és 6:02-kor induló S25-ös vonatok.
 • Munkanapokon 7:15-kor és 16:15-től 18:15-ig óránként G25-ös jelzésű gyorsított vonatok indulnak, amelyek Soroksári út és Soroksár állomásokon nem állnak meg.

A vonatpótló autóbuszok közlekedése:

 • Kunszentmiklós Kálvin térről Délegyházára pótlóbusz indul naponta 2:47-kor, 3:45-kor, 4:32-kor és 5:51-től 20:51-ig óránként, valamint munkanapokon 3:58-kor, 5:05-kor, 6:18-kor, 15:18-kor, 16:18-kor és 17:18-kor. A pótlóbuszok Kunszentmiklós-Tass vasútállomás, Dömsöd településközpont és Kiskunlacháza településközpont érintése után érkeznek Délegyházára, ahol csatlakoznak a Keleti pályaudvarra 5 perccel később induló vonatokhoz. A pótlóbuszok mindig a csatlakozó vonatok viszonylatjelzésével közlekednek.

Vonatpótló autóbuszok közlekedése Dömsöd településről, Dömsöd, vasútállomás elágazás autóbuszmegállóból:

 • Dömsöd vasútállomás elágazás buszmegállóból Délegyháza vasútállomásra pótlóbusz indul naponta 3:09-kor, 4:07kor, 4:54-kor és 6:13-tól 21:13-ig óránként, valamint munkanapokon 4:20-kor, 5:27-kor, 6:40-kor, 15:40-kor, 16:40-kor és 17:40-kor, ahol csatlakoznak a Keleti pályaudvarra 5 perccel később induló vonatokhoz.
 • Délegyháza vasútállomásról induló vonatpótló autóbuszok naponta 5:50-kor, 7:45-kor, 8:42-től 22:42-től óránként, 23:39-kor, 0:39-kor, valamint munkanapokon 7:08-kor, 15:12-től 19:12-ig óránként érkeznek Dömsöd, vasútállomás elágazás buszmegállóhoz.

A Kunszentmiklós, Kálvin tér - Délegyháza vasútállomás között közlekedő vonatpótló autóbuszokon és a Délegyháza - Budapest-Keleti között továbbra is közlekedő vonatokon a vasúti díjszabás van érvényben, a vasúti menetjegyek érvényesek és azokat a vasúti társaság által biztosított értékesítési felületeken, vasúti pénztárban van lehetőség megváltani. Bérletek tekintetében a vágányzárban érintett szakaszokra (vagy rész-szakaszokra) bérlettel rendelkező utasok bérleteit a szolgáltatók kölcsönösen elfogadják járataikon.

Az érintett vasúti menetrendeket mellékletként a cikk alján letölthető formában megtekintheti.

2. AUTÓBUSZOS ELJUTÁSI LEHETŐSÉGEK

Dömsöd vasútállomáshoz közelebb lévő Apaj kiszolgálásával, Kiskunhalas, Autóbusz-állomás-Kiskunhalas, Vasútállomás-Pirtó-Soltvadkert-Kiskőrös-Tabdi-Csengőd-Soltszentimre-Szabadszállás-Kunszentmiklós-Apaj-Kiskunlacháza-Budapest-Népliget viszonylatban új, menetrend szerinti helyközi autóbuszjáratok indulnak.

 • A gyorsjáratok Apajon a vasútállomás helyett a Kunszentmiklósi útelágazás autóbusz megállóhelyen állnak meg, továbbá Kiskunlacházán, Kunszentmiklóson, Szabadszálláson, Soltszentimrén, Tabdiban, Soltvadkerten és Pirtón a vasútállomások helyett a települések központjait érintik.
 • Apajról a Fővárosba a gyorsjáratok jellemzően minden páratlan óra 55 perckor, Kunszentmiklós és Kiskunhalas irányába pedig páros óra 04 perckor, kétóránként indulnak.
 • A kora reggeli autóbuszjáratok az alapütemtől eltérő időfekvésben közlekednek, így Budapest-Népligetbe az első hajnali járat 5:25-kor érkezik meg, Budapest-Népligetből pedig az esti utolsó autóbuszjárat 21:05-kor indul.
 • Munkanapokon a reggeli és délutáni csúcsidőszakokban Budapest és Szabadszállás között - Apaj érintésével - további gyorsjáratok közlekednek, melyek Budapest-Népligetből 16:05 és 18:05-kor, Apajról a Fővárosba pedig 6:15, 6:55 és 18:45-kor indulnak.
 • A járatok Budapest-Népligetig jellemzően 1 órás, Kunszentmiklós Kálvin térig pedig 15 perces menetidővel közlekednek.
 • Mindezek eredményeként Budapestre naponta 13, Budapestről pedig 12 gyorsjárat közlekedik.
 • A járatok Kiskunhalas vasútállomásán átszállási lehetőséget biztosítanak a Baja felé induló interRégió vonatokhoz és a Kelebia felé induló helyközi autóbuszjáratokhoz. A vasúti és vonatpótló autóbuszos eljutási lehetőségek alább kerülnek részletezésre.
 • Fontos, hogy az új autóbuszjáratokon felül Apajról Ráckeve, Kiskunlacháza, Dömsöd és Kunszentmiklós településekre korábban közlekedő helyközi autóbuszjárataink változatlan menetrend szerint, továbbra is igénybe vehetőek.

Kunszentmiklósról Budapest-Népligetbe Apaj - Kiskunlacháza - Taksony - Dunaharaszti - Budapest Soroksári út útvonalon át is közlekednek új, menetrend szerinti autóbuszjáratok.

 • A járatok Apajon a vasútállomás helyett a Kunszentmiklósi útelágazás autóbusz megállóhelyen állnak meg, Taksonyban és Dunaharasztiban pedig a vasútállomások helyett a települések központjait érintik, valamint az útvonalon rendszeresített kisebb megállóhelyeken is megállnak.
 • Az autóbuszjáratok napközben szintén kétóránként, a Budapestről-Kiskunhalasra közlekedő gyorsjáratok által le nem fedett időfekvésekben közlekednek, valamint kora reggel és késő este is biztosítanak eljutási lehetőséget. Az első járat Budapest-Népligetbe 4:25-kor érkezik, az utolsó járat pedig onnan 23:20-kor indul, így a gyorsjáratokkal együtt Kunszentmikós - Apaj - Budapest-Népliget viszonylatban napközben óránként biztosított az eljutás.
 • Munkanapokon reggel Budapest, a délutáni csúcsidőszakban pedig Apaj és Kunszentmiklós irányába a járatok sűrűbben, többnyire óránként közlekednek, ezzel Apajról Kunszentmiklósra és Budapestre naponta további 12-13 alkalommal kínálnak eljutási lehetőséget.
 • Az autóbuszjáratok menetideje Budapest-Népligetig jellemzően 1 óra 15 perc, Kunszentmiklós Kálvin térig pedig 15 perc.

A fenti menetrendi változásokat tartalmazó 653 és 1115 Budapest - Kunszentmiklós - Kiskőrös - Kiskunhalas menetrendii mezőket tartalmazó dokumentumot mellékelten a cikk alján letölthető formátumban tudják megtekinteni.

Kiemeljük, hogy a fent ismertetett menetrend szerinti autóbuszjáratokon a vonatoktól eltérően a helyközi autóbuszos díjszabás érvényes! A Budapest Bérlethez megváltott kiegészítő bérleteket és az elővételben megváltott kiegészítő menetjegyeket valamennyi, Budapest és Apaj között közlekedő autóbuszjáraton elfogadjuk, továbbá az 1115-ös autóbuszvonalon is a 653-as autóbuszvonalnak megfelelő, rövidebb díjszámítást alkalmazzuk.

A Budapest és Kunszentmiklós között bármely viszonylatban, azaz Apajra (Dömsöd állomásra) megváltozott vasúti bérletek azonos települések közötti utazás céljából a menetrend szerinti autóbuszjáratokon is elfogadásra kerülnek.

Tisztelettel,

MÁV-START Zrt. és VOLÁNBUSZ Zrt.

 

MELLÉKELT LETÖLTHETŐ MENETRENDEK: