Dömsöd Nagyközség hivatalos oldala

VESZÉLYHELYZET UTÁN

VESZÉLYHELYZET UTÁN

Kedves Lakótársaim!

A közel száznapos egészségügyi válsághelyzet után, a Kormány rendelkezése értelmében, éjféltől megszűnt országunkban a veszélyhelyzet! 

Szép lassan minden visszaáll a régi rend szerint, szinte tovább élhetjük a megszokott életünket. Azt írtam, hogy szinte, mivel a járvány lecsengése után sem lesz semmi sem olyan, mint volt előtte! És itt nem is a továbbra is kötelező maszk viselésre gondolok, a vásárlások és az utazások alkalmával, hanem arra, hogy ez a bő három hónap, milyen nyomokat hagyott maga után az emberekben, elsősorban a lelkünkben! 

Engedjenek meg néhány gondolatot arról, hogy miként is éltem meg én a polgármesteri felhatalmazás súlyát, az ezzel járó intézkedések következményeit.

Szemünk előtt zajlott és zajlik ma is a nagypolitika minden - számomra ebben a helyzetben elfogadhatatlan - gyűlölködése, amely nagyrészt nem a járványhelyzet kezelésére irányult, hanem a Kormány védelmi döntéseinek folyamatos pocskondiázására!

Éppen ezért nagyon örülök annak, hogy Lakótársaim nagy többsége - néhány horgász kivételével - tudomásul vette azokat az intézkedéseket, amelyeket saját érdekünkben meg kellett hoznom! Elsősorban a hétvégi korlátozásokra gondolok, amelyek egyértelműen elérték céljukat, hiszen így jóval kevesebben látogattak hozzánk, mint tették volna azt a szigorítás hiányában. 

Azt szokták mondani, hogy a számok nem csalnak! Összesen a három hónap alatt egyetlen egy fertőzött dömsödi polgárról tudtunk, Ő is az egyik pesti kórházban dolgozik! A fegyelmezettségünk, a járvány komoly voltának tudomásulvétele vezetett a kiváló eredményhez! Tehát, a konklúzió az, hogy mi együtt jól teljesítettünk! Ebben a “mi együttbe” beleértem valamennyi Lakótársamat! 

Már talán idéztem azt a mondást, hogy “Bajban ismerszik meg az ember”. Nos, találkoztam olyan személlyel is, aki egyébként nem nagyon szeret engem, de most felajánlotta a segítségét! Így volt ez rendjén! Felhívásomra, nagyon sokan járultak hozzá konkrét pénzösszeggel, vagy élelmiszer csomagokkal a védekezéshez, illetve a nehéz helyzetbe került családok támogatásához! Ma is hálás vagyok Nekik érte! Nagyszerű kezdeményezés volt, hogy a felhatalmazási jogszabály miatt munka nélkül maradt képviselők, Szabó Andrea alpolgármester vezetésével vállalták a segélycsomagok kiosztását, kiszállítását! Ezt tették az Ócsai Julianna vezette OMK-s dolgozók is! Megállták a helyüket a konyha dolgozói is, akik a teljesen új rendben teljesítettek nagyon jól! Az oktatási intézmények - iskola, óvoda - nagyszerűen helyt álltak a veszélyhelyzet során, és teljesítették a rájuk rót feladatokat! A polgármesteri hivatal munkatársai, ha lehet még többet dolgoztak, mint “békeidőben”, pedig a normális ügyrendben sem kevés a feladatuk! A település-fenntartási csoport vezetői, dolgozói maximálisan végrehajtották azokat a feladatokat, amelyeket előírtunk számukra a hatékony védekezés miatt! Háziorvosok, egészségügyi dolgozók, védőnők, a Családsegítő szolgálat munkatársai, valamennyien magasszinten teljesítették hivatásuk számukra előírt feladatait, ebben a különleges helyzetben is!

Soha nem panaszkodom, hogy sok a munka, most sem teszem! Azt viszont el kell mondanom, hogy a polgármesteri felhatalmazással, a képviselők nélkül, sokkal nehezebb volt a megfelelő döntéseket meghozni! Jónéhány ügyben kértem ki hozzáértő szakemberek véleményét, egy-egy döntés előtt, most már mondhatom, hogy sikerrel! Azért bizonyos szempontból könnyű helyzetben voltam, mert nagyon nagy segítségemre volt dr.Bencze Zoltán jegyzőnk, aki az általam hozott intézkedéseket úgy készítette elő, hogy szinte hozzá sem kellett nyúlnom! Nem naprakészen, hanem “órárakészen” várta és dolgozta fel a Magyar Közlönyök járványhoz köthető fejezeteit, sokszor már a hajnali órákban!

A költségvetésünket át kellett dolgoznunk, többek között ezért maradnak el az ezévi rendezvényeink is, a Dömsödi Napoktól kezdve, a tűzijátékon át, egészen a Szüreti felvonulásig! Az viszont mindenki számára pozitívum lehet, hogy intézményeinkből nem bocsátottunk el egyetlen dolgozót sem!

Szóval, ennyi lenne rövid összefoglalóm a koronavírus járvánnyal kapcsolatos dolgainkról. Ma már kicsit megkönnyebbülve írom e sorokat, hiszen túl azon, hogy megszűnt az időkorlátos vásárlás előírása, a Képviselő-testület is munkába lépett! Már készítjük elő a jövő szerdai testületi ülés anyagát!

Megszűnt a veszélyhelyzet, de legyünk résen! Tegyünk meg mindent azért, hogy soha ne ismétlődjön meg ez a három hónap, amelyet mögöttünk hagytunk!

Még egyszer köszönöm segítségüket és empatikus támogatásukat! Az összefogásnak mindig is nagy jelentőséget tulajdonítottam, de most egyszer és mindenkorra belémvésődött ez a fogalom!

Bencze István

polgármester

A Közép-Duna vízi turizmusának komplex fejlesztése a Széchenyi 2020 program keretében