Dömsöd Nagyközség hivatalos oldala

A vizünk klórtartalma 2.

Kedves Lakótársaim!
Ma délelőtt a Budapest Főváros Kormányhivatala Népegészségügyi Főosztályának főorvosa fogadott bennünket (Jasper Lóránttal, a DAKÖV igazgatójával voltam). Megkeresésünknek egyetlen célja volt, a vizünk klórozásának a teljes elhagyása, illetve ennek a kérésnek az engedélyezése. Egy bő héttel ezelőtt megígértem, hogy beszámolok a tárgyalásunk eredményéről. Nos! A végeredmény inkább kudarc, mint siker! A Főorvos asszony ugyanis ragaszkodik a klórozáshoz! Több mint egy órát töltöttünk a hivatalban, de ez idő alatt sem sikerült meggyőznünk a jelen lévő főorvost, a helyettesét és a dömsödi referens munkatársat. Több oldalról is alátámasztották a döntésüket. Az egyik ok, hogy a projekt maga is a klóros "utógondozást" rendel el. Ettől semmilyen körülmény között sem térhetnek el. A legutóbbi vízminta eredményét is elénk citálták, amelyben egyes baktériumtörzsek nagyobb számban vannak jelen a normálisnál. Ezek most nem veszélyesek, de klórozás nélkül annyira elszaporodhatnak, hogy fertőzhetnek, és ennek kockázatát nem vállalják. Hiába mondtam azt, hogy én vállalom a felelősséget, vállalom azt, hogy kéthetente vízmintát viszünk az ő laboratóriumukba, a mi költségünkre, nem hatotta meg őket. Még azt is megkaptam, hogy az én érdekemben nem egyezhetnek ebbe bele, mert egy fertőzés esetén én lennék az egyszemélyes felelős, és ezt a felelősséget nem háríthatják rám!
Azért némi kis reménysugár látszik "az alagút végén", mert megegyeztünk abban (ezt a főorvos javasolta), hogy a szolgáltatóval karöltve kidolgozunk egy olyan egyéves üzemeltetési tervet, amely túl a megszokottól, a víz minőségének folyamatos megőrzésére irányul. Hat hónap múlva egy teljes feltáró ellenőrzés után döntenek a klór esetleges elhagyásáról. Amennyiben nem jók az eredmények, akkor egy év múlva ezt megismételjük. Ha a program jól működik, akkor elviekben ennyi idő alatt már kialakul az a mechanizmus, amely a klór nélkül is biztosítja a fertőzésmentes ivóvizet. Ha ez nem sikerül, akkor a jövőben folyamatosan lesz a vizünkben klór. Ez a mennyiség az ÁNTSZ utasítás szerint a hálózatban mindenhol kimutatható 0,1 mg/liter. Ehhez a bemeneti ponton mintegy 0,3-0,5 mg/l szükséges.
Még egy dologra ki kell, hogy térjek. A klórozástól szenvedő lakótársaim hívták fel a figyelmemet arra, hogy a klórdioxid fertőtlenítő hatása ugyan az, mint a klóré, csak nem rontja a víz ízét. Amikor már minden érvből kifogytam, akkor kérdeztem meg, hogy mit szólnak a klórdioxid használatához? Elmondták, hogy sokfelé alkalmazzák ezt a fertőtlenítő eljárást, esetleg nálunk is alkalmazható lenne, de most nem tudnak rábólintani, mert nem tudják, hogy a klórdioxid milyen vegyületeket eredményezne a vizünkkel. Ahhoz, hogy ezt engedélyezzék, egy nagyon komoly laboratóriumi vizsgálatsorozatnak kell, hogy megelőzze. Ha a vizsgálati eredmények megengedik, akkor az lenne a legegyszerűbb megoldás, hogy klórdioxiddal fertőtlenítsenek. Jasper igazgató úrral megegyeztünk, hogy közösen vizsgáltatjuk meg a lehetőséget, és számításokat végzünk a pozitív esetre, mert a klórdioxid ára mintegy tízszerese a klórénak. Felajánlottam, hogy siker esetén a bérleti díjunk egy jelentős részét erre a célra fordítanánk.
Szóval, ennyi a mai nap hozadéka! Nem vagyok boldog ettől az eredménytől, de némiképp megértem a merevségüket. Most a DAKÖV-vel együtt az a feladatunk, hogy ebből a klórozásból a lehető legkevesebbet érezzenek a fogyasztók!
Bencze István
polgármester

A Közép-Duna vízi turizmusának komplex fejlesztése a Széchenyi 2020 program keretében