Dömsöd Nagyközség hivatalos oldala

40 éve történt...

1978. január 6.-án, 40 éve hogy a Szent Korona hazatért Magyarországra az Amerikai Egyesült Államokból, ahová a II. világháború után vitték.

Budapesten, az Országházban az "amerikai népet" jelképező küldöttség (élén Cyrus Vance amerikai külügyminiszterrel) ünnepélyesen visszaadta a "magyar népnek" a Szent Koronát és a koronázási ékszereket.

A magyar közjogi hagyományok értelmében a magyar állameszmét megtestesítő Szent Korona a második világháború utolsó évében, 1945-ben hagyta el Magyarországot, amikor is a koronázási jelvények őrzésére létrehozott, 1872-től a honvédség részének számító Magyar Királyi Koronaőrség igen kalandos úton kimenekítette a lángokban álló országból.

Az állami vezetés mindenképpen el akarta kerülni, hogy államiságunk legfontosabb jelképe a németek vagy a szovjetek kezére jusson, és már 1944 októberében elrejtették a Koronaőrség laktanyájának egyik pincehelyiségében. Ezt követően novemberben Veszprémbe szállították, ahol a Szent Jobbal együtt a Magyar Nemzeti Bank ottani páncéltermébe került (ezzel párhuzamosan a koronázási palástot Pannonhalmára menekítették). A korona egy hónap után, december első felében Kőszegre került, ahonnan januárban Velembe, március végén pedig az ausztriai Mettseebe vitték tovább.

Ahogy nyugatról az amerikai, keletről pedig a szovjet offenzíva közelített, május első napjaiban elásták a koronát a Schlossberg dombon, üres acélládáját pedig tovább őrizték, hogy így tartsák fent a látszatot. Pajtás Ernő ezredes, a Koronaőrség utolsó parancsnoka végül e ládát adta át az amerikaiaknak, ám számos kihallgatás után végül elárulta fogva tartóinak a Szent Korona igazi rejtekét. Az amerikaiak július 27-én feltárták azt, és kiemelték onnan ereklyénket.

Ebben az időben a Koronaőrség tagja volt egy dömsödi fiatalember, akit úgy hívnak: BÍRÓ GÁBOR!

 Elmondásából megtudhattuk, hogy ő miként élte meg ezt a NAGY TÖRTÉNELMI pillanatot. (Dömsödi Hírnök- Szabó Andrea)

 Erről az eseményről fényképek is készültek, amelyek a Nagyközségi Könyvtár, Helytörténeti Gyűjteményében megtalálható!