Dömsöd Nagyközség hivatalos oldala

ARANYVONAT - 1938. (A Szent Jobb országlása)

Serédi Jusztinián bíboros, esztergomi érsek közbenjárására lehetőség adódott, hogy Budapesten kerüljön sor a XXXIV. Eucharisztikus kongresszus megrendezésére.

A kongresszus időpontját 1938-ra tervezték, mivel Szent István király halálának 900. évfordulóját ünnepelte Magyarország. Nem sokkal később egy másik fontos javaslat merült fel, hogy Magyarország 22 állomását érintve keljen útra a Szent Jobb, ehhez megfelelő szállítóeszközre, őrökre és kísérőkre volt szükség. 

A Szent Jobb érkezését a megfelelő keretek között megrendezett ünnepség és Szent Mise várta az állomásokon a hatalmas tisztelettel és áhítattal várakozó tömegekkel egyetemben. 

Az Aranyvonat által érintett állomásokat feldíszítették, a vármegyék határán hivatalos fogadóbizottság várta a vonat érkezését és így kísérték be az ünnepi díszbe öltöztetett állomásokra, ahová a lakosság körmenetben vonult ki az állomásra. 

Ahol nem állt meg az Aranyvonat, ott megfelelő sebességre lassított, a lakosság pedig térden állva köszöntötte a Szent Jobbot.

Dömsöd –Apaj vasútállomáson is áthaladt a vonat.

Azt szeretném kérni, hogy akinek erről az eseményről van valamilyen emléke azt kérem hozza be a Kluch Rózsa Nagyközségi Könyvtárba, hogy meg tudjuk menteni a következő generációknak. Köszönöm…

Felhasznált irodalom: