Dömsöd Nagyközség hivatalos oldala

Tájékoztató az RSD csatornázással kapcsolatban

RSD parti sáv - tájékoztató ingatlantulajdonosoknak

Kedves Üdülőterületi Ingatlantulajdonosok!

Ismerősök hívták fel a figyelmemet arra, hogy néhány facebook csoportban az RSD csatornázással kapcsolatos bejegyzések olvashatók, ráadásul némileg valótlan tartalommal. A csatornázásban érintett 14 település polgármestere nem tagja a társulatnak! Így nem volt ráhatásunk a 2015-ös döntésre, mely szerint újabb befizetés nélkül finanszírozza a társulat a belső bekötések költségeit! A 2019-es, lejjebb olvasható határozat is a mi közreműködésünk nélkül született!

A hét elején az RSD Víziközmű Társulat munkatársai elkezdték kiküldeni az egyeztető, illetve a felszólító leveleket. Azóta folyamatosan kapom a felháborodott telefonokat, elektronikus leveleket, és volt olyan érintett, aki személyesen keresett meg problémájával! Azok a tulajdonosok kaptak ilyen levelet, akiknél már valamilyen módon megtörtént az élőrekötés. Azért írom, hogy valamilyen módon, mivel a kerítésen belüli, az aknától az épületig tartó csövezés, illetve az elektromos vezeték kiépítése házilagos kivitelezésben is történhetett, vagy a Társulat által kiválasztott kivitelező vállalkozó munkájával is. Az első esetben elviekben visszatérítést kap az ingatlantulajdonos, míg a második variációnál befizetési kötelezettség keletkezett.

A jelenlegi elszámolási rendszert az RSD Víziközmű Társulat taggyűlése 2019. május 18.-án a 13/2019. számú határozatával fogadta el.

“RSD Víziközmű Társulatának taggyűlése elfogadja a Társulat egyéni elszámolásokra készített beszámolót a vitában elhangzott pontosításokkal. Megbízza az IB-t, hogy a levélben a pénzügyi elszámoláson túl adjon rövid tájékoztatást is a tagoknak a Társulat helyzetéről, a tagok cselekvési lehetőségeiről és kötelezettségeiről”

Hogy mint jutottunk el a 2015-ös pozitív társulati döntéstől, a 2019-es, a mai felháborodást kiváltó döntésig? Az egy külön történet. Az most az elszámoló levelek tartalmát nem befolyásolja. Most az érintettek csak azt tehetik, hogy vagy tudomásul veszik a befizetendő összeget, és teljesítenek, vagy 15 naptári napon belül megküldik reklamációjukat a megadott címre! Szinte minden ingatlanra vonatkozóan más és más kifogás állapítható meg, így egységes tanácsot adni nem tudok! Ismereteim szerint nem mindenhol pontosak a valós és a jelzett bekötési távolságok. Kifogásolni lehet esetleg azt is, ha a csőfektetésre és a kábel kiépítésre irreálisan magas összeget állapítottak meg! A lényeg az, hogy csak a 15 napon belül feladott reklamáló levél esetén nem lép életbe a fizetési elszámolás!

Azért azt tudniuk kell, hogy a települések polgármesterei nem hagyták magukra az érintett üdülőterületek ingatlantulajdonosait! Az RSD Önkormányzati Társulás Társulási Tanácsa szeptemberben döntött úgy, hogy egy 3 tagú munkacsoportot hoz létre (tagjai: Baski Gábor Makád polgármestere, Dr Répás József Kiskunlacháza polgármestere és jómagam) az ingatlanon belüli bekötések problémáinak kivizsgálására. Első ütemben a múlt pénteken, a Tanácsülésen egyhangúan úgy döntöttünk, hogy a Pest megyei Rendőrkapitányságról kikérjük az időközben megszüntetett nyomozás iratait. A másik két polgármester kollégámmal kedden találkozom Lacházán, a további teendők összehangolása miatt! Hangsúlyozom, hogy a munkánk nem befolyásolja az esetleges befizetési kötelezettséget! Vizsgálódásunknak bármiféle eredménye csak hónapok múlva várható! Természetesen, a közvéleményre tartozó információkat a jövőben is meg fogom osztani!

Bencze István
polgármester