Dömsöd Nagyközség hivatalos oldala

Tegyük zöldebbé együtt az Egészségház környezetét!

Tegyük zöldebbé együtt az Egészségház környezetét!

Kedves Dömsödi és Kedves Dabi Lakostársaim!

Lassan célegyenesbe kerül az Egészségház munkálatainak befejezése, közvetlen környezetével együtt értendő megvalósítása. Ez jó hír.

Kevésbé jó hír azonban, hogy a pályázati források nem terjednek ki, így nem nyújtanak fedezetet az épületet körül ölelő udvar parkosítására és a parkoló kialakítására. A parkoló megépítését az Önkormányzat önerőből végzi. A parkosítás viszont sajnálatos módon ebben a formában már nem megvalósítható, további finanszírozási szükséglete miatt. A legutóbbi, polgármester úr által megtartott képviselő testületi tájékoztatáson elhangzott, hogy ennek megoldását a testület egyik tagjának célszerű összefognia és koordinálnia. A feladat felvállalásával, tisztelettel szeretném Önöket megszólítani és szíves támogatásukat kérni az alábbi összefoglalót követő felhívás szerint.

Először Dömsöd Nagyközség Önkormányzata település-fenntartási csoportvezetőjével, Láng Andrással vettem fel a kapcsolatot. Majd az előzetes beszélgetést követően egyeztettem a Kommunikációs, Idegenforgalmi és Innovációs Bizottság tagjaival, akik közül Várkonyi György képviselőtársammal a helyszínt is bejártuk és a parkosítás kivitelezéséért felelős, Gyökeres Áronnal, továbbá mint külsős szakemberrel, Várkonyi Márkkal munkamegbeszélést tartottunk az Egészségház udvarán 2021. április 22-én.

A következőkre jutottunk. Az épület és a parkoló körül, valamint a járda mentén leginkább füvesítéssel zöldülhet be a most még építési munkaterület. A hozzásegítés mértékének függvényében alapvetően szárazságtűrő, virágos vagy épp örökzöld növények telepítése történhet majd meg. Az épület front részének, a mentőbejáró közepén elhelyezkedő kör alakú területe pedig várhatóan egynyári virágokkal kerülhet beültetésre a Hajós kastély két, megszépült kandelábere alatt.

A megvalósításhoz a következő növények szerepelnek a már meglévő tervek között, illetve kerültek szóba a munkamegbeszélésen:

 

 • babérmeggy – 6 db
 • boróka – 4 db
 • csodasövény – 260-300 tő
 • gömbtuja – 6 db
 • korallberkenye – 6 db
 • levendula – 6 tálca
 • leylandi ciprus – 40 db
 • nyári orgona – 10 db
 • pampafű – 40-50 tő
 • rózsalonc – 10 db
 • sport fűmag – 60 kg
 • tiszafa – 4 db

A felhívás lényege: Tegyük zöldebbé együtt az Egészségház környezetét!

Kérem szíves támogatásukat, fenti növények bármelyikének felajánlásával. Meglátásom szerint a kérésem úgy hiteles, ha a támogatáshoz magam is hozzájárulok. Ezt kétféle formában teszem meg: 50 000 Ft értékű növény rendelkezésre bocsátását vállalom, illetve társadalmi munka keretei között a Település-fenntartási csoport ideiglenes tagja szeretnék lenni 1 munkanap erejéig.

Várkonyi Márk is felajánlott néhány fát és cserjét a megbeszélés közben, majd pár nappal később egy informális tájékoztató keretei között Szomor Dezső külsős alpolgármester úr vállalta a teljes füvesítéshez szükséges fűmag beszerzését annak érdekében, hogy az építési terület látképe egy üde zöld színfolttá alakulhasson át.

Amennyiben Ön is úgy dönt, egy ecsetnyi zöld színnel szívesen hozzájárul a mindannyiunk egészségét szolgáló hely kialakításához, kérem legyen kedves velem felvenni a kapcsolatot a következő elérhetőségek egyikén:

telefon: +3620 458 36 59
email: katonak@bkv.hu

vagy közösségi chat oldalamon.

A kivitelező Település-fenntartási csoport felé a megkereséseket továbbítom, igyekszem a párbeszédet köztük és Önök között lebonyolítani.

Ha valaki Önök közül szeretne hozzájárulni a parkosításhoz, de az egyszerűség miatt esetleg átutalással képzeli ezt el, azt a következő, Dömsöd Nagyközség Önkormányzata adományok kezelésére fenntartott számlaszámára teheti meg: 11742070-15393159-10130005, közleményként feltüntetve: „Egészségház parkosítás”.

Köszönöm megtisztelő figyelmüket és támogatásukat!

Tisztelettel és köszönettel:

Kommunikációs, Idegenforgalmi és Innovációs Bizottság

Katona Krisztián
képviselő, a Bizottság elnöke