Dömsöd Nagyközség hivatalos oldala

Dömsödi járványügyi tájékoztató - márc.25.

Kedves Lakótársaim!

A tegnapi írásom után többen kérdezték, hogy szerintem előfordulhat e, hogy Dömsödön nem lesz koronavírussal fertőzött személy? Mindenkinek azt válaszoltam, hogy legnagyobb sajnálatomra ez elképzelhetetlen, még akkor is, ha tudom, hogy sokkal fegyelmezettebbek leszünk egy átlagos településnél!

Nehéz időket élünk, és nem ígérhetem, hogy közös küzdelmünk ellenére, a közeljövőben sokkal könnyebb lesz a helyzetünk! Ezzel együtt is, a mai híreinket pozitív dolgokkal kezdem.

Szerencsére, még mindig nem tudunk fertőzött személyről településünkön, és hatósági karanténba sem kerültek napok óta. Bár most is el kell mondanom, hogy figyelmünk és óvatosságunk nem lankadhat, mert a veszély köztünk jár, mégis ez a hír jelzi, hogy talán helyesen járunk el, és eredményesen tudjuk lassítani - hangsúlyozom, hogy lassítani - a terjedést.

Ma megkaptuk a Cser Györgyi által szervezett dömsödi lányok - asszonyok által készített első 300 darab, többször használható egészségügyi maszkot! A gyártásuk továbbra is folyamatosan zajlik. Úgy érzem, hogy nem lehetünk elég hálásak ekkora segítségért. A célunk, hogy minél több embert tudjunk velük ellátni! Ma már az óvoda, a konyha, a családsegítő dolgozói, valamint a védőnök megkapták az első darabokat! Kezdetben a munkájuknál fogva sok emberrel találkozó munkásokat, az idősek ellátásban résztvevőket szereljük fel vele. A következő lépésben a fokozott veszélynek kitett lakótársaink elsőbbségét figyelembe véve, minden dömsödi háztartásba tervezzük, hogy legalább egyet eljuttatunk. Azért is egyet, mert most az a kézenfekvő, hogy egy családból egyszerre csak egy személy hagyja el a lakását, amennyiben szükséges! Végül reméljük, elegendő anyagot tudunk szerezni a gyártáshoz, és Dömsöd teljes lakosságát fel tudjuk szerelni a mosható maszkkal! Ehhez azonban kicsi türelmet kérek, mert ekkora mennyiséget idő elkészíteni. Mint említettem, ezek a maszkok moshatóak, így egy alapos 60 fokos mosás, fertőtlenítés, és vasalás után, mindenki számtalanszor újra tudja használni.

Ma örömmel olvastuk a hírt, hogy a MOL felület és kézfertőtlenítésre is alkalmas szer gyártásába kezdett. Bár a hírek szerint ez a kiskereskedelemben jövő hónapban jelenik csak meg, ma jegyzőnk küldött egy érdeklődő emailt, hogy mint önkormányzat, esetleg hogyan juthatnánk előbb hozzá. Válaszukat tűkön ülve várjuk.

Folyamatosan zajlik az idősek ellátása, eddig minden kérést, igényt ki tudunk elégíteni. Ma sajnálattal hallottunk arról, hogy településünkön is megjelenni látszanak azok a szélhámosok, akik más emberek kiszolgáltatott helyzetén élősködnek! Eddig egy gyanús esetről értesültünk. Ezúton is felhívjuk a figyelmet, hogy településünkön egyetlen hivatalos szerv sem házal azzal, hogy a helyszínen írja fel bárki adatát. Kollégáink a beérkezett igénylőkkel felveszik a kapcsolatot és közlik velük, hogy személyesen ki fogja keresni őket, és egy telefonszámot is adnak, amin el tudják érni őket. Ilyen előzetes egyeztetés nélkül, senkit sem küldünk ki. Holnap megkezdjük a településünk idősebb lakóihoz az ezzel kapcsolatos szórólapok terjesztését, hogy lehetőleg senki se essen bűncselekmény áldozatává!

Ha már a bűncselekményeknél tartunk. A rendőreink folyamatosan járják a települést, a térfigyelő rendszerünk teljes hatékonysággal üzemel, és használjuk is. Kérjük, hogy aki bármilyen bűncselekményt vagy arra utaló dolgot észlel, az sürgős szükség esetén a 112-es telefonszámon jelentse be. Ha bármilyen segítő információ birtokába jut, akkor kérem, felénk jelezze. Figyeljünk oda egymásra, mert a legnagyobb visszatartó ereje annak lehet, ha a lebukás esélye is hatalmas. Ehhez viszont mindenki figyelmére szükségünk lesz.

Végezetül úgy vesszük észre, hogy kezdi mindenki megérteni, hogy mennyire fontos, hogy lehetőség szerint maradjunk otthon, ne nagyon érintkezzünk másokkal. Talán az üzleteken is enyhülni látszik a nyomás. Ezek pozitív dolgok, és segítenek abban, hogy minél kevesebb baj érje a közösségünket!

Kérem, hogy továbbra is tartsunk be minden ajánlást, intézkedést, és mutassunk példát másoknak is!

Köszönöm Mindenki segítségét! Már az is segítségnek számít, ha nehéz helyzetünkben egy pozitív gondolatot közvetítünk egymás felé!

Vigyázzunk egymásra! Vigyázzunk magunkra!

Bencze István polgármester

A Közép-Duna vízi turizmusának komplex fejlesztése a Széchenyi 2020 program keretében