Dömsöd Nagyközség hivatalos oldala

Dömsödi járványügyi tájékoztató - márc.28.

Kedves Lakótársaim!

Azt mondják, a puding próbája az evés! Számomra úgy tűnik, hogy a kijárási korlátozás próbája, első napja nagyjából az elvártaknak megfelelően zajlott. A CBA-nál a polgárőrok segítettek a rendelet betartásában, tényleg kevés munkával. A 65 évnél fiatalabbak betartották a rendelkezést, egyedül egy már reggel ittas személy hangoskodott a korlátnál. Hallomásból tudom, hogy a Dobos boltnál volt némi fegyelmezetlenség, de Obornyik Kata írásából kiderült, hogy flottul megoldották a dolgot! A többi élelmiszerboltban és a gyógyszertárban is betartották az előírásokat. A kocsmák a rendeletnek megfelelően zárva voltak, így megállapíthattam, hogy a kijárási korlátozás első napja viszonylag sikeresen telt! Ennek azért is örülök, mert valamennyiünk érdeke, hogy betartsuk a rendelkezéseket!

Dr Bencze Zoltán jegyző nem sokkal ebéd után, nagyon jó magyarázatot fűzött a ma reggeltől érvényes kijárási korlátozó rendelethez! Ezen részemről sincs mit magyarázni! Annyit viszont kérek mindenkitől, hogy igyekezzenek pozitívan értelmezni, és betartani minden pontját, amely közös érdekünk! Nem az a cél, hogy indok nélkül korlátozva legyenek emberek mozgásukban, hanem az, hogy a követekező hetekben a legkevesebb kontaktus legyen közöttünk! Ezzel is komoly esélyünk lehet a fertőzés minimalizálásában! Nagyon nagyon nem szeretem a pánikkeltést, de fegyelem és fegyelmezettség nélkül esélytelenek leszünk az igazán veszélyes periódusban! Ez most nem az az időszak, amikor azt kell keresni, hogy vajon hogyan is lehet kijátszani a kijárási korlátozást!

Nagy István agrárminiszter ma kérte a polgármestereket, hogy ismét nyissák meg a bezárt piacokat! A védőintézkedések betartása mellett – tegyék lehetővé az embereknek a hozzájutást a piacon kapható zöldségekhez, gyümölcsökhöz, kézműves termékekhez, nyújtsanak alternatívát számukra a vásárláshoz. A miniszter úr kérését tudomásul véve, kedd reggeltől ismét megnyitom a piacot, de kökemény szigorú rendszabályokkal! Hogy meddig tart a döntésem, azt nem tudom! A járvány további terjedése naponta, hetente átírhatja a rendelkezéseket!

A mai napon a hatósági karanténba kerülő személyek száma eggyel nőtt. Ő is olyan helyen járt, ahol a járvány előrehaladott stádiumban van! Nincs arról tudomásom, hogy fertőzött lenne!

Vigyázzunk egymásra! Vigyázzunk magunkra!

Bencze István polgármester

A Közép-Duna vízi turizmusának komplex fejlesztése a Széchenyi 2020 program keretében