Dömsöd Nagyközség hivatalos oldala

Dömsödi járványügyi tájéloztató - ápr. 15.

Kedves Lakótársaim!

A mai írásomban, tájékoztatómban annak szentelek egy rövidebb fejezetet, hogy mi is a véleményem azokról a videókról, amelyeket megkapok privátban, vagy amelyek a neten keringenek “egyedüli igazságként”! Tényleg találkozni olyan videókkal, amelyek pozitív üzenete valóban segíti az embereket a kritikus időszak átvészelésében. Én legalábbis ilyeneknek látom azokat az átköltött dalokat, amelyek a járvánnyal szembeni védekezés fontosságát domborítják ki. A népszerű Varga Miklós számot, az Európát, azt hiszem, azok is megismerték a mögöttünk hagyott hetekben, akik előtte soha nem hallottak róla! Ismert zenészek otthonmaradásra buzdító számai is sokakat jó irányba tereltek. Például Pély Barna “Én vigyázok rád (Maradj otthon)” legújabb dalát, Deniz “Itthon maradok”, a Hősök “#vigyázzunk egymásra”, a világhírű Chris Martin “Together At Home” (Együtt otthon), vagy Rúzsa Magdi “Most élsz” című dalát említhetem. Tényleg nagyon sokáig sorolhatnám a jobbnál jobb szerzeményeket, amelyek szinte egytől egyig azt szorgalmazzák, hogy MARADJUNK OTTHON! Találkoztam olyan videókkal is, amelyekben nagyon sok igazság van, sajnos kiegészülve féligazságokkal, amelyek így egy kicsit tompítják a szerzők jószándékát! Láttam egy olyan összeállítást, amely azt sugallja, hogy szinte a félelem veszélyesebb ránknézve, mint a járvány, pedig a jó értelemben vett félelem, amely visszatart bennünket sok könnyelmű cselekedettől, bizony megóv bennünket az igazán nagy bajtól! Persze, aztán találkozni lehet talán tucatnyi olyan felvétellel, amelyekben cáfolhatatlan bizonyítékokat sorolnak fel arra, hogy nem kell félni a világjárványtól, mert a statisztikák azt bizonyítják, hogy az emberiségre nézve sokkal veszélyesebb betegségekkel is könnyedén felvesszük a harcot! A koronavírus járványtól való félelem csak fel van tupírozva, és tulajdonképpen csak a gyengék természetes elhalálozási rátája emelkedik egy kicsit! Számomra taszító ez a vélemény! Rettegni tényleg nem kell, de minden emberben kell, hogy legyen egy egészséges ösztön a saját és más embertársaink védelmében, és szintén egészséges empátia a gyengék, az elesettek, a betegek, az öregekkel szemben! Azt látom, hogy van is! Minden egészséges lelkű emberben megvan ez a tulajdonság! Így születtünk! Nem egyszer érdeklődéssel hallgattam a különböző összeesküvés elméleteket, melyek valóságtartalma erősen megkérdőjelezhetők! Ezek csak arra jók, hogy szerzőik számára minden más esetben soha el nem érhető népszerűséget biztosít, és amelyek eredői általában a maximális kattintásszámban keresendők! 

A hulladékszállítás egyébként is rendesen hagy kívánnivalót maga után, de az üdülőterületi ünnepi szállítási nap áthelyezése miatt, a szokásosnál is több panasz érkezett. Sokan elfelejtették, hogy Húsvét hétfőn soha nincs szállítás, mindig áthelyezik a járatokat, idén az előző szombatra. Azért most nemcsak a figyelmetlenség miatt elmaradt szállításról volt szó, hanem néhány keskeny utcát kihagytak, amelyekbe a nagy kukáskocsival nem tudtak bemenni. A “kiskocsi” meghibásodott és csak ma reggelre tudták megjavítani! Ezzel nem is történt volna jóvátehetetlen hiba, ha értesítettek volna erről, hogy tájékoztatni tudjuk az érintett utcák lakóit! Sajnos, ez nem történt meg, annak ellenére sem, hogy a DTkH Kft szervezési vezetőjével napi kapcsolatban vagyok! Csak remélni tudom, hogy ez volt az utolsó ilyen eset!

Az adományok kitartóan tovább gyűlnek, ma Burján András (Burján Húsbolt) 200 000.- forintja érkezett meg, Jaksa István és felesége Erzsike mindkét célra átutalt 50 000.- illetve 30 000.- forintot, Faragó András üzlettulajdonos 150 000.- forintja is a járványügyi büdzsét gazdagítja. Nem régen kaptam az értesítést, hogy a nap során még jó néhányan járultak hozzá erőfeszítéseinkhez!  Így Nemes Ferenc Péter, Kiss Márta, Török Judit Éva, Árky Lajos Mihályné, Lacza Sándorné és Csepregi József! Minden adakozónak hálásan köszönöm adományát!

Tegnap a fertőzöttek számáról nem volt egyértelmű a tájékoztatóm! Tehát a számok ma sem változtak, egy fertőzött személy él velünk, egy beteg van a kórházban, és karanténban továbbra is nyolcan vannak!

Vigyázzanak egymásra! Vigyázzanak magukra!

Bencze István
polgármester