Dömsöd Nagyközség hivatalos oldala

Kivonat a Dömsödi Hírnök májusi számának tartalmából

Dömsödi Hírnök fejléc

Bencze István polgármester úr az általa vezetett Aktuális rovatban helyzetelemzést ad a rendkívüli helyzetben történő jótékonysági összefogásról. Emellett kitér az egészségház munkálataira. Köszönti az édesanyákat, nagymamákat.

Dömsöd-Apaj Családsegítő Szolgálat pontos elérhetőségei az előző hónaphoz hasonlóan szintén közlésre kerülnek.

Változások lépnek életbe a DTKH (Duna-Tisza Közi Hulladékszállítási) Nonprofit Kft. szelektív hulladékszállításának rendjében. A cso- magolási és a zöldhulladék elszállítása havonta egy alkalommal törté- nik. Felhívás, szállítási táblázatok az újság 2. oldalán.

Dömsödi Hírnök 30 éve: Beszélgetések az újság fenntartóival, felelős szerkesztőivel. A májusi számban Varga Gézáné Kiss Ági beszél arról, hogy mint szerkesztő milyen gondolatok alapján indított újabb rovatokat az addig két esztendős újságban, hogy milyen technika állt rendelkezésére a szerkesztés kapcsán és melyek voltak kedvenc rovatai.

Örömteli dolog, ha valaki 50 éves évfordulót ünnepelhet, különösen, ha az házassági évforduló. Köszöntés.

Közérthetően a kutak fennmaradásának engedélyezéséről címmel jelent meg Dömsöd Nagyközség honlapján Dr. Bencze Zoltán jegyző úr alapos és részletes tájékoztatója. Ez olvasható a Hírnök májusi számában. A hozzá tartozó bejelentési adatlap szintén közlésre kerül.

Vecsési Sándorra emlékezünk, aki május 18-án lenne 90 éves. Művészetét Tamás Menyhért versének segítségével idézzük fel.

Bazsonyi Arany és Vecsési Sándor dömsödi hagyatéka választott ott- honuk, a Duna-parti nyaraló. A benne lévő értékes szekkó és a nyara- ló állagmegóvásának és felújításának támogatására részletes felhívás az újság 7. oldalán található.

Beszámoló a koronavírus okozta rendkívüli helyzetben adománygyűjtésről és adományosztásról. Kovács Gyula és Tarr-Sipos Zsuzsa képviselők szöveges és képes összefoglalója.

Álláshirdetés óvodapedagógus munkakörre. Részletek a 10. oldalon.

A rendőrség napja alkalmából a szóvivő ezúttal egy rendhagyó történelemórára invitálja a kedves olvasókat. Igazán lebilincselő és izgal- mas lehet minden korosztály számára Sárkányölő Szent György története!

A futball szerelmeseinek nyújt érdekes és izgalmas élményt Varsányi Antal állandó rovatvezetőnk írása. Nemcsak azok emlékét idézi fel, akik a pályán művelték a futball művészetét, hanem azokról is me- sél, akik a háttérből lelkes segítői voltak a dömsödi futballnak. Felidé- zi azokat az időket, mikor a 76-szoros válogatott Bene Ferenc, az olimpiai ezüstérmes Tóth Kálmán jártak Dömsödön.

Második alkalommal olvashatunk érdekes vadásztörténetet Oláh Zoltán, a Dömsödi Vadásztársaság vadászmesterének írásaiból.

Ispán Imre Gondolatébresztő című rovatában ezúttal is lebilincselően érdekes témát tár a kedves olvasó elé. Az olvasmányosan megkomponált történet a ki nem mondott, mégis oly gazdag emberi érzelmekről szól.

Dömsöd könyvtárának történetében egy igazán egyedülálló vállalko- zás valósul meg május 12., 19., 26-án. Erre az alkalomra hív és vár minden olvasáskedvelőt a Kluch Rózsa Nagyközségi Könyvtár! Részletek a D.H. 15. oldalán.

Hetedik részéhez érkezett a „Háború Zsoldja” című sorozatunk. Csizmadi József életútját, hadkötelezettségének letöltését, fogságát, civil tevékenységét tárja az olvasók elé Jancsó Attila.

Dömsöd Más Kép(p) Alkotócsoport tagjait bemutató rövid interjúsorozatban most Csontos István Károlyt szólaltatja meg Ispán Imre, a közkedvelt facebook csoport létrehozója és koordinátora.

Szintén igen közkedvelt rovat az „Orvosok, egészségügyi dolgozók Dömsödön”. Áprilisban Dr. Tállay Ferenc életútját olvashatták a kedves érdeklődők, májusban pedig az ő menye, Dr. Kausz Sarolta fogorvos mesél életének Dömsödön eltöltött időszakáról.

Anyák napi összeállításunk különlegessége, hogy a leközölt versek szerzői és a felvételeken szereplők Dömsödhöz kötődő emberek. (Versek: Bernáth Lajos, Molnár Sándor, Nyerges László, Velláné Bucsi Mária tollából. Képanyag: Tóth Ignácné Sass Irénke, Kovács Sándorné Lukácsi Krisztina, Laczi Gáborné Gyöngyösi Mária, Piróth Rózsa, Lázár Józsefné Szűcs Katalin archívumából kerültek válogatásra.)

Közérdekű közleményekben megtalálják az adók 1%-os felajánlásának lehetőségét, körzeti orvosaink és a fogorvos elérhetőségét, a gyógyszertár és a háziorvosi ügyelet, valamint egyházaink elérhetőségét.

Dömsöd Önkéntes Tűzoltó Egyesülete (ÖTE), hónapról hónapra részletes beszámolóval jelentkezik. Itt értesülhetünk a vonulások számáról, valamint az egyes eseteket részletesen tolmácsolja Pongrácz József, az egyesület titkára.

Minden érdeklődő megtalálhatja a Horgász Egyesület elérhetőségét.

Ugyanígy rendszeresen megjelenik Dr. Siket Péter állatorvos rendelési ideje, elérhetősége.

A Dömsödi Hírnök hátlapján válogatást találhatnak a Dömsöd Más Kép(p) Alkotócsoport munkáiból.

Negyedévente jelentkezünk a recept oldallal, mely a gasztronómia kedvelőinek szól. Különálló, így nagyon praktikus, mert lefűzhető formában mint receptes füzetet használhatjuk. A rovatot hosszú évek óta Budai Ignácné vezeti. Most májusban a póréhagyma krémlevest, zöldséglevest grízgaluskával, sajtos-tejfölös csirkemellet, bátaszéki pecsenyét, epres piskótatekercset és joghurtos kevert sütit cseresznyével próbálhatják elkészíteni a sütés-főzés szerelmesei.

Szerkesztői megjegyzés

A 30 éves Dömsödi Hírnök jelenleg 700 példánnyal, 250 Ft-os áron jelenik meg a terjesztő pontokon. Községünk honlapján 2007 óta digitális formában is elérhető, melynek köszönhetően az eladott példány- számok jelentősen csökkentek. Ennek okán kínáljuk fel a rövid tartalmi kivonatot, mely betekintést nyújt a megjelenő újságba. Kérjük, támogassák a Dömsödi Hírnök megjelenését azzal, hogy hagyományos formában szerzik be és olvassák el! Továbbiakban digitális feltöltéseket csak negyedévente áll módunkban honlapunkon megjeleníteni! Várható megjelenés: május 11. hétfő. Köszönettel: Vass Ilona felelős szerkesztő