Dömsöd Nagyközség hivatalos oldala

Gyermekek világnapja – szeptember 20.

Gyermekek világnapja

A Gyermekek Világnapját az UNICEF, az ENSZ Gyermeksegélyezési Alapjának kezdeményezésére 1954 óta szeptember 20-án ünnepeljük. Ezen a napon a gyermekekre, az ő támogatásukra, jogaik védelmezésére fókuszálunk, ezért felhívást is intéznek a világ országaihoz annak érdekében, hogy támogassák és védelmezzék a gyermekek 1959. évi ENSZ- deklarációban megfogalmazott jogait. Az UNICEF a világon a legnagyobb, a gyermekek érdekében tevékenykedő szervezet.

Az UNICEF jelszava: A GYERMEKEK MINDENEKELŐTT!

A világnapon a civil szervezetek és önkéntesek szeretnék felhívni a figyelmet a gyermekek kiszolgáltatottságára és védelmezésük szükségességére. Manapság a szegénység, az éhezés és a nélkülözés nemcsak az afrikai országokat vagy a háborús övezetekben élőket érinti, hanem az iparilag fejlett, jó infrastruktúrájú nagyvárosokban, illetve a vidéki kistérségekben is előfordul.

Az ENSZ Gyermekjogi Egyezménye szerint minden 18 év alatti személy gyermeknek számít, akit speciális védelem illet meg.

A Gyermekjogi Egyezmény egy olyan nemzetközi megállapodás, amit azért fogadtak el 1989-ben, hogy a világ minden országában ugyanazokat a gyerekjogokat tartsák be. Magyarország 1991-ben aláírta az egyezményt, ezért nálunk is ezek a gyerekjogok érvényesek és védik gyermekeinket.

Az egyezmény 3 nagyon fontos pillérre épül:

  • az ellátás-gondozás,
  •  a védelem és
  • a részvétel joga.

A gyerekek ellátása, táplálása, tanítása, testi-lelki védelme minden társadalom kiemelt feladata.

A védelem nemcsak a szülők dolga, hanem mindenki másé is, aki a gyerekekkel kapcsolatba kerül, így a családnak, a kisközösségnek, az intézményeknek, a szakembereknek, de a törvényalkotóknak is figyelnie és védenie kell a gyerekeket!

Boldog gyermekéveket kíván a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság!

Pest Megyei Rendőr-főkapitányság
Bűnmegelőzési Osztály
1145 Budapest, Róna utca 124.
1557 Budapest, Pf. 20.
Tel: 460-7101; BM: 28-811
E-mail: elbir@pest.police.hu