Dömsöd Nagyközség hivatalos oldala

A front ne legyen gond – a közlekedésben sem

A front ne legyen gond – a közlekedésben sem

Az időjárás-változásra a legtöbb ember érzékeny. Az életkor előrehaladtával egyre fokozottabban reagálunk rá. Előfordulhat az alvás minőségének romlása, az átlagosnál idegesebb, feledékenyebb, levertebb közérzet, amelyek komolyabb egészségügyi problémákkal (szív- és keringési zavarok, szédülés, légzési nehézségek) is párosulhatnak.

Aki a melegfrontra érzékeny, ingerlékennyé, fáradékonnyá, kábulttá válhat, emelkedhet a pulzusszáma, a vérnyomása, ami hatással lehet a közlekedési balesetek előfordulási gyakoriságára is. Éppen ezért melegfront idején az átlagosnál nagyobb türelemre, óvatosságra, s az önuralom megtartására van szükség a közlekedési balesetek elkerülése érdekében.

A hidegfront ezzel szemben nyugodtabbá, feszültségmentessé (fesztelenebbé) teszi az embert, lelassulnak a reflexek, az álmosságérzet, a fejfájás is a gyakori jellemzők közé sorolható. Hidegfront idején az emberi figyelmetlenség, a hibás helyzetfelismerés, a késedelmes reakció okozta közúti balesetek szaporodhatnak.

Sose feledjék a passzív biztonsági eszközöket - alapvetően a biztonsági öv és a gyermekbiztonsági rendszer, bukósisak, védősisak -, hiszen használatukkal sokat tehetnek a közúti tragédiák megelőzéséért!