Dömsöd Nagyközség hivatalos oldala

Hasznos tanácsok tanévkezdéshez

Hasznos tanácsok tanévkezdéshez

Készüljünk az iskolára

  • Az iskolába vezető úton minden gyermek legyen nagyon elővigyázatos és körültekintő. Mutassanak példát gyerekeinknek, a közlekedési szabályokat minden esetben tartsák be, még ha nagyon sietnek is.
  • Azok a nebulók, akik már egyedül járnak iskolába és haza mindig a megszokott, biztonságos útvonalat használják, idegenekkel ne álljanak szóba vagy zárják nagyon rövidre a beszélgetést. Hívják fel a gyermekek figyelmét, hogy idegen autójába soha nem szabad beszállni, még akkor sem, ha szülőkre hivatkoznak!
  • Fontos szem előtt tartani, hogy értékeink biztonságáért és védelméért mi magunk tehetünk a legtöbbet. A mai fiatalok többsége már rendelkezik valamilyen technikai eszközökkel (okostelefon, tablet, Ipod, MP3 lejátszó stb.), amelyeket mindig biztos és zárt helyen kell tárolni. Amennyiben a gyerek zsebpénzt kap, mindig annyit vigyen magával, ami aznapra szükséges.
  • Játékból, poénból vagy csak a diáktársak előtti „menőzésből” sem szabad a másik embert se tettekkel, sem pedig szavakkal vagy az interneten keresztül bántani, megalázni. Ezeknek súlyos KÖVETKEZMÉNYEI lehetnek.
  • Tudatosítani kell a gyerekben azt, hogy ha bármilyen ismeretlen tablettát, „cukorkát”, vagy egyéb más anyagot kínálnak számukra, azt SOHA SENKITŐL ne fogadják el. Érdemes a gyerekekkel leülni és beszélgetni a kábítószerek káros hatásairól és használatuk következményeiről.
  • Egyedül otthon… ha a gyerekek egyedül maradnak otthon, emlékeztessék őket arra, hogy kinek nyithatnak ajtót, milyen információt oszthatnak meg. Ha van egy megbízható ismerős, szomszéd, meg lehet kérni, hogy nézzen rá a gyermekre.
  • Nagyon fontos a gyerek figyelmét felhívni az internet veszélyeire, a chat használatának szabályaira. Idegeneknek soha ne adjon meg személyes adatokat, ne küldjön, és ne tegyen fel olyan fényképet, amit később megbánhat vagy rosszindulatúan felhasználhatnak ellene. Ami az internetre felkerül, az ott is marad!

Bővebb információ és hasznos tanácsok találhatóak a www.biztonságosinternet.hu és a www.saferinternet.hu oldalakon.

Biztonságos és sikeres tanévet kívánunk!
PMRFK Ráckevei Rendőrkapitányság