Dömsöd Nagyközség hivatalos oldala

A péntek délutáni helyzet

Tisztelt Dömsödi Lakótársaim!
Az európai uniós tagországokban a ivóvízbe adagolt klór mértéke 100 mg/l lehet. A hazai szabályok ennél sokkal szigorúbbak, 50 mg/l a megengedett érték. A mi rendszerünkben a fertőtlenítés során ezt a határértéket nem lépik át, bár az anyag eloszlásáig - rövid ideig - lehet nagyobb koncentráció is. A most használt értéket az ÁNTSZ rendelte el a DAKÖV Kft számára. Ettől eltérni nem lehetett.
A héten vett vízminták eredményét dél körül kaptam meg, valamennyi ponton ismét negatív, így ma déltől az eddigi klórmennyiség fele kerül a rendszerünkbe. Amíg ez érezhető lesz számunkra, addig eltelhet akár 24 óra is. Holnap reggel ismét megnézik a lehetőséget, és valószínű, hogy még a jelenlegi dózisból is elvesznek.
A fertőzés eredetének feltárását célzó ellenőrzések tovább folynak. Első sorban azokat az ingatlanokat vizsgálják, amelyeken fúrt kút is van. Kérem, ne vegyék zaklatásnak a vízmű munkatársainak ellenőrzését!
Az artézi kút kialakításának lehetőségére ma választ kaptam. Úgy tűnik, hogy megvalósítható, de nem annyira egyszerűen, mint ahogyan a múlt héten gondoltam. Mivel a kútjaink nem pozitív víztermelők (tehát nem magától tör fel a víz), ezért egy szivattyú kiépítésével lehet majd a hiányzó energiát pótolni. Két helyszín jött szóba a kifolyó helyszínének: a kenyérbolt előtti tér az egyik, míg a másik az OMK előtti tér. A szerdai testületi ülésen majd kialakítjuk a véleményünket. Nekem most kicsit szimpatikusabb a kenyérbolt előtti helyszín, hiszen ez egy kiváló alkalom lenne a tér rendezésére. Jó lenne egy végleges forgalmi rend kialakítása úgy, hogy a kutat is biztonságosan, esztétikus körülmények között lehessen megközelíteni. Azok a képviselő társaim, akik olvassák a bejegyzésem, gondolkodjanak egy még jobb variáción a bizottsági ülésig. Persze, minden olvasótól várunk ötletet! Ezt megtehetik személyesen, de akár itt a honlapon is, amennyiben emailcímükkel bejelentkeznek!
Bencze István